Zakaj vam priporočamo poslovanje prek davčnih blagajn

Še vedno poslujete prek vezane knjige računov? Ste vedeli, da se s tem izpostavljate nepotrebnim tveganjem, stroškom ter zapravljanju časa? Mali podjetniki, ki poslujete prek vezane knjige računov, ste vsaj dva koraka za svojimi kolegi, ki poslujejo z davčnimi blagajnami. Kot najbrž že veste, ste zavezanci za davčno potrjevanje računov oziroma uporabo davčne blagajne vsi tisti, ki vodite poslovne knjige in evidence, izdajate račune za dobavo blaga in storitev, za dobavljeno blago in storitev pa sprejemate gotovinska plačila.

Ob uvedbi davčne blagajne v vašem poslu vas čakajo minimalne obveznosti, kot so registracija poslovnega prostora pri Fursu, določitev oznak vseh oseb, ki bodo poslovale z gotovino, pridobitev blagajne z opcijo internetne povezave, pridobitev namenskega digitalnega potrdila, obvestilo o obveznem izstavljanju računov in obveznem prejemanju računov za kupce ter vsaj en izvod potrjene knjige računov v primeru izpada elektrike ali internetne povezave. V nadaljevanju vam razkrivamo nekaj nepotrebnih ovir, ki si jih postavlja dobra polovica podjetij, ki še ne poslujejo z davčnimi blagajnami, ampak izdajajo račune iz vezane knjige računov.

Podatek, da je poslovanje prek vezane knjige dovoljeno, drži, ampak je postopek precej bolj zapleten, zato je možnost za napake večja. Furs je s februarjem začel s poostrenim nadzorom pregledovati podjetja, zato se ne izpostavljajte nepotrebnemu tveganju. Kaznuje tudi podjetja, ki račune, izdane iz vezane knjige, davčno ne potrdijo, ga napačno pretipkajo ali ga ne potrdijo pravočasno. Poleg tega je treba račune iz vezane knjige pisati ročno, stranke pa nerade čakajo v vrsti, zato obstaja možnost, da se bodo naslednjič namenile k sosedu, ki račun izda takoj in zato nima gneče pri blagajni.

V kolikor še vedno nimate davčne blagajne, si nalagate še eno dodatno delo. Vsaj vsakih 10 dni boste morali račune iz vezane knjige pretipkati v sistem davčnih blagajn. Kdaj pa boste to počeli, pa je odvisno od vas. Se pa pri pretipkavanju pogosto zgodi kakšen »tiskarski škrat«, kar vam ga bo Furs tudi zaračunal. S pretipkavanjem se bo moral ukvarjati tudi računovodja, ki bo moral vsak račun pretipkati v svoj sistem, prek katerega vodi poslovne knjige. Namesto, da bi vam svetoval, kako poslovati z nižjimi stroški, zapravlja čas za čisto operativna dela, ki bi lahko bila že zdavnaj opravljena.

Furs je v januarju opravil več kot 6.500 nadzorov in ugotovil, da veliko podjetij izdaja račune iz vezane knjige računov, ki jih finančna uprava predhodno ni potrdila. Podjetniki so prav tako zamujali 10-dnevni rok, v katerem morajo vnesti račune iz vezane knjige v davčne blagajne, nekateri pa so še vedno izdajali račune iz klasičnih paragonskih blokov, pri čemer ni šlo za predpisano in potrjeno vezano knjigo.