Davčno potrjevanje računov je od sedaj naprej obvezno

Se sprašujete, kaj se bo zgodilo sedaj? Na Fursu ocenjujejo, da bo moralo davčne blagajne uporabljati 70 tisoč zavezancev, ta trenutek pa jih uporablja približno 19 tisoč. Okrog polovica niti še nima namenskega digitalnega potrdila. Sicer bodo nekateri od njih uporabljali pisali račune iz vezane knjige računov, vendar pa bo potrebno te račune za razliko od prej najkasneje v 10 dneh davčno potrditi na portalu FURS.

Kaj se bo zgodilo, če na dan D poslujete brez davčne blagajne?

Namestnik generalne direktorice finančne uprave, Peter Grum, poudarja, da bodo vsakega zavezanca obravnavali posebej. Recimo nekdo, ki je prejel digitalno potrdilo in čaka na dostavo davčne blagajne ali pa ima razne tehnične težave, zaradi katerih je večkrat v stikih s finančno upravo, ne bo obravnavan enako kot nekdo, ki ni niti prevzel digitalnega potrdila ter nima niti naročene elektronske naprave. Če vam do sedaj še ni uspelo vzpostaviti davčne blagajne zaradi tehničnih težav ali zamud pri dobavi vašega dobavitelja, na Fursu obljubljajo, da bodo inšpektorji v tem primeru odreagirali bolj milostno in vam poskušali pomagati, kako najlažje vzpostaviti svojo blagajniško rešitev. Če pa nekdo popolnoma ignoriral ta novi zakon, pa na FURSu pravijo, da bo dobil globo, od 1500 EUR pa vse do 150.000 EUR. Poleg tega se bo izvajal poostren nadzor nad tistimi, za katere bodo sumili, da izigravajo sistem ali delajo in zaposljujejo na črno.

Ste se že seznanili z davčno blagajno Microgramm A762?

Vrhunska davčna blagajna, ki vam bo v pomoč pri poslovanju po novi zakonodaji. Primerna je za frizerske in kozmetične salone, prodajo na gostinskih in trgovskih stojnicah ter turističnih kmetijah in za vse storitvene dejavnosti. Več si lahko preberete na: https://microgramm.si/trgovina/strojna-oprema/davcne-blagajne/davcna-blagajna-microgramm-a762.