Tiskanje računov: enostavne rešitve za popoln pregled nad vašim poslovanjem

Kaj je tiskanje računov in kako je urejeno?

Tiskanje računov je postopek, pri katerem podjetje izdela fizično kopijo računa, ki jo po opravljenem nakupu ali storitvi izroči stranki. Namenjeno je predvsem vodenju računov, zagotavljanju transparentnega poslovanja in varstvu potrošnikov.

Tiskanje računov: enostavne rešitve za popoln pregled nad vašim poslovanjem

Prednosti tiskanja računov

Tiskanje računov je za podjetja pomemben postopek, s katerim lažje sledijo svojim finančnim transakcijam in zagotavljajo, da strankam pravilno zaračunavajo blago oziroma opravljene storitve.

Posledično je tiskanje računov pomembno tudi za potrošnike, ki na računu lahko preverijo vsebino in zaračunan znesek, račun pa obdržijo kot dokazilo o plačilu za morebitne reklamacije ali vračila.

Z izdelavo fizičnih kopij računov in njihovim posredovanjem strankam lahko podjetja tudi gradijo zaupanje in krepijo pozitivne odnose z njihovimi strankami.

Tiskanje računov pa pomembno prispeva tudi k preprečevanju sive ekonomije. V Sloveniji je na primer po ukinitvi obveznega izdajanja računov prišlo do znatnega dviga le te. To je glavni razlog, da je vlada obvezno izdajanje računov po le nekaj mesecih ponovno uvedla.

Kako je v Sloveniji urejeno tiskanje računov?

Tiskanje računov v Sloveniji ureja davčna zakonodaja. Po njej morajo računi vsebovati določene obvezne elemente. Ti elementi med drugim vključujejo datum izdaje računa, serijsko številko računa, davčno številko podjetja oziroma ponudnika storitev, količino in vrsto dobavljenega blaga ali storitev ter znesek, ki je bil zaračunan za to blago ali storitve.

Obveznost izročanja računov prav tako ureja taista zakonodaja. Več o tem, kako je v Sloveniji urejeno izdajanje računov, si lahko preberete na spletni strani Finančne uprave RS.

Digitalizacija poslovanja

Tako kot povsod pa do korenitih sprememb zaradi digitalizacije prihaja tudi v svetu poslovanja in izdajanja računov. Danes na primer vse več ljudi račune poravnava s kartičnim plačilom. Gotovinsko poslovanje tako postopoma izginja. Temu primerno se tudi izdajanje računov počasi, a gotovo z uvedbo digitalnih računov digitalizira.

Digitalni račun je elektronska oblika računa, ki se stranki posreduje preko elektronske pošte ali drugače preko interneta. Vsebinsko digitalni računi vsebujejo enake informacije kot tiskani računi. Poznamo jih predvsem iz spletnega naročanja, jih pa po novem uvajajo v vseh vrstah obratov.

Ali bodo digitalni računi izpodrinili tiskanje računov?

Digitalno izdajanje računov ima številne prednosti. Med drugim je veliko bolj trajnostno kot tiskanje računov, saj ne zahteva uporabe papirja. Tako ohranja drevesa ter zmanjšuje porabo energije in vode, namenjenih proizvodnji in prevozu papirja.

Kljub prednostim pa digitalni računi verjetno še lep čas ne bodo popolnoma nadomestili tiskanih računov. Digitalno izdajanje računov je namreč nekoliko bolj zapleteno in zamudno, saj morajo stranke posredovati svoje osebne podatke.

Prav tako potrošnike skrbijo tudi morebitne zlorabe pri izdajanju digitalnih računov.

Kaj potrebujete za tiskanje računov?

Ker digitalni računi torej še nekaj časa ne bodo izpodrinili tiskanih, potrebujete naprave za tiskanje računov. Najpogosteje se v te namene uporablja POS tiskalnike, ki so namenjeni prav temu.

POS tiskalnik je vrsta tiskalnika, ki se uporablja za tiskanje računov. POS tiskalniki so zasnovani tako, da so hitri, zanesljivi in enostavni za uporabo, pogosto pa se uporabljajo v povezavi z računalniškim sistemom, ki se uporablja za obdelavo prodajnih transakcij.

POS tiskalnike je mogoče povezati z različnimi napravami, kot so na primer računalniki, blagajne in mobilne naprave. Na voljo so v različnih velikostih in ustrezajo različnim potrebam.

Tiskanje računov: enostavne rešitve za popoln pregled nad vašim poslovanjem

 

Pogosta vprašanja

1. Kateri tiskalnik je najboljši za tiskanje računov?

Kateri tiskalnik je za vas najboljši, je odvisno od vaših potreb. Upoštevajte dejavnike, kot so količina računov, ki jih morate natisniti, velikost računov in vse posebne funkcije, ki jih morda potrebujete, na primer obojestransko tiskanje in možnost tiskanja na daljavo. Bodite pozorni tudi na hitrost tiskanja, širino tiska, resolucijo, barvo tiska in možnosti prilagoditve pisave.

2. Ali lahko račune natisnem tudi preko telefona ali tabličnega računalnika?

Večina sodobnih tiskalnikov za račune omogoča tiskanje računov preko telefonov in tabličnih računalnikov z operacijskim sistemom Android. Kupite lahko tudi davčno blagajno z vsemi pripadajočimi dodatki z operacijskim sistemom Android.

3. Ali potrebujem poseben papir za tiskanje računov?

Ja. Za tiskanje računov potrebujete termalni papir. Termalni papir je prevlečen s posebno kemikalijo, ki ob izpostavljenosti toploti spremeni barvo. Je idealen za tiskanje računov, saj je tisk izjemno natančen in ne zahteva črnila.

Kakovostni POS in mobilni tiskalniki za tiskanje računov

Naložba v kakovosten POS ali mobilni tiskalnik za tiskanje računov je izjemno koristna za podjetja, saj pripomore k zboljšanju učinkovitosti, izboljšanju izkušnje strank in zmanjšanju obratovalnih stroškov.

Oglejte si našo ponudbo stacionarnih POS tiskalnikov in mobilnih tiskalnikov za tiskanje računov. Vsi naši tiskalniki so kakovostni, enostavni za uporabo, tihi in ne zasedejo veliko prostora. Z našimi napravami boste dobili tudi tehnično podporo z naše strani, kadarkoli jo boste potrebovali.